felfell

برخی از بیماری های فلفل دلمه ای (سفیدک پودری)

هنگام پرورش فلفل، به اقدامات پیشگیرانه توجه ویژه ای می شود. مراقبت و بازرسی منظم از بوته ها برای تشخیص به موقع آفات یا بیماری ها ضروری است. اگر علت به موقع مشخص نشود و درمان انجام نشود، گیاهان مبتلا می توانند به مدت 1-2 هفته بمیرند. سرسبزی فراوان و محیط مرطوب شرایط مطلوبی را برای پیشرفت در بیماری های مختلف و یا آلودگی به حشرات ایجاد می کند. باغداران بعد از مشکل پژمردگی نهال های کاشته شده، مسئله کنترل آفات و بیماری در فلفل را در جایگاه دوم قرار دادند. بنابراین، شما نباید از اولین علائم آسیب به یک گیاه یا میوه چشم پوشی کنید!

هنگام پرورش فلفل، به اقدامات پیشگیرانه توجه ویژه ای می شود. مراقبت و بازرسی منظم از بوته ها برای تشخیص به موقع آفات یا بیماری ها ضروری است. اگر علت به موقع مشخص نشود و درمان انجام نشود، گیاهان مبتلا می توانند به مدت 1-2 هفته بمیرند. سرسبزی فراوان و محیط مرطوب شرایط مطلوبی را برای پیشرفت در بیماری های مختلف و یا آلودگی به حشرات ایجاد می کند. باغداران بعد از مشکل پژمردگی نهال های کاشته شده، مسئله کنترل آفات و بیماری در فلفل را در جایگاه دوم قرار دادند. بنابراین، شما نباید از اولین علائم آسیب به یک گیاه یا میوه چشم پوشی کنید!

سفیدک پودری (powdery mildew)     

سفیدک پودری در فلفل یکی از بیماری های رایج گیاهان است و دامنه میزبانی گسترده ای دارد که می تواند به گیاهانی مانند گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، خیار گلخانه ای، بادمجان و… آسیب برساند.

علایم بیماری

علائم این بیماری ابتدا در برگ های قدیمی مشاهده می شود و توسعه و پیشرفت آن از برگهای پایینی (مسن‌تر) به برگ‌های جوانتر صورت می‌گیرد. بیماری سفیدک پودری فلفل در مراحل اولیه آلودگی سبب ایجاد لکه‌های سبز روشن و یا زرد روشن و بافت های رنگ پریده در سطح بالایی برگها می شود که این نواحی با گذشت زمان نکروزه شده و خشک می‌شوند. هنگامی که تعداد لکه‌ها بر روی برگ‌ها زیاد باشد، این لکه‌ها تدریجاً بهم متصل شده و موجب “کلروزیس” (chlorosis) یا زردی کامل برگ ها میگردند. لبه های برگ آلوده به سمت بالا پیچیده می شود و روی سطح زیرین برگ پوشش پودری سفید یا خاکستری رنگ قارچ ظاهر شده و برگ ها به شکل بافت مرده درآمده و از ساقه جدا می شود.

با قرار دادن برگها در معرض نور و مشاهده پودر سفیدرنگ، آلودگی‌ اولیه سفیدک پودری فلفل به راحتی قابل تشخیص می‌باشد. این بیماری فقط برگها را آلوده می‌کند و به ساقه و میوه‌ها حمله نمی‌کند. با از بین رفتن برگ‌ها، علاوه بر ضعف عمومی گیاه، میوه‌ها بدلیل قرار گرفتن در معرض آفتاب، فاقد کیفیت یا آفتاب سوخته می‌شوند. در صورتی که گیاه آلوده درمان نشود، ممکن است وضعیت آن وخیم شده و گیاه زرد یا قهوه ای شود.

عامل بیماری وشرایط گسترش آن

عامل بیماری گیاهی سفیدک سطحی فلفل دلمه قارچ (leveillula taurica) است. عامل بیماری سفیدک پودری دامنه میزبانی بسیار وسیعی دارد. باد نقش اصلی در جابجایی عامل بیماری دارد. این قارچ هوازاد بوده و بقایای ناشی از محصولات قبلی و یا علف‌های هرز می‌تواند فاصله زیادی را به وسیله باد طی کرده و به عنوان منبع اولیه آلودگی محسوب گردد. برای آلودگی نیازی به رطوبت بالای محیط نمی‌باشد. برخورد قطرات باران به خاک و گیاه و همچنین حشرات در انتقال این قارچ موثر هستند. دمای بالا و نور کم (سایه) شرایط مناسبی برای توسعه این بیماری فراهم می‌کند. آب و هوای نیمه مرطوب و محدوده دمایی ٢۰ تا ٢۴ درجه سانتی‌گراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. زمستان گذرانی عامل این بیماری روی میزبان‌های ثانویه آن صورت می‌گیرد. گاهی این بیماری توسط حشراتی مانند شته، تریپس و مگس سفید منتقل می شود.

کنترل بیماری

– پیشگیری از ابتلا به سفیدک پودری (بهترین راه مراقبت از گیاه در مقابل سفید پودری، پیشگیری است. در ابتدا سعی کنید گیاهان سالم را خریداری کنید. هر گونه مواد گیاهی مرده را در هنگام هرس کردن سرشاخه ها، بردارید و از گیاه دور کنید. گیاهان را بیش از حد به هم نزدیک نکنید تا جریان هوا در اطراف گیاه به خوبی برقرار باشد. گیاه را نباید در نواحی سایه و مرطوب بکارید چون چنین محل هایی برای رشد سفیدک پودری بسیار مناسب هستند. شبها آب روی برگها نریزید چون در طول شب آب تبخیر نمیشود و مدت زیادی گیاه مرطوب می ماند. آب به خودی خود باعث بیماری سفیدک پودری نمیشود اما به انتقال آن از برگی به برگ دیگر کمک میکند.)

– استفاده از ارقام مقاوم به بیماری

– کاربرد قارچ‌کش قبل از توسعه عامل بیماری و یا بلافاصله بعد از ظهور اولین علایم در روی گیاه. (در کنترل شیمیایی استفاده از سم لونا(بایر)، گارد سیستمیک و فوزتیل 95، قارچ کش دینوکاپ و دومارک توصیه میشود)

– فراهم کردن شرایطی که تهویه هوا در گلخانه برای کنترل دما و رطوبت اطراف گیاه به خوبی صورت گیرد و نور به اندازه کافی به گیاه برسد.

– اجتناب از کاربرد بیش از حد کودهای شیمیایی بخصوص کود ازته

– کنترل و جمع آوری علف‌های هرز و از بین بردن بقایای آلوده محصول قبلی

– اجتناب از آبیاری بارانی

– انجام محلول پاشی ها در اول صبح؛ به این دلیل که رطوبت روی سطح گیاه توسط آفتاب خشک شود.

– افزایش فواصل بین ردیف‌ها و بوته‌ها

– هرس مناسب گیاه

 

تهیه شده در واحد تحقیق، توسعه و آموزش فلفل زار

https://felfelzar.ir

 felfelzar@yahoo.com

 

منبع محتوا : تهیه شده در واحد تحقیق، توسعه و آموزش فلفل زار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • دیدگاه‌هایی که حاوی توهین باشد منتشر نمی‌شود
  • از نوشتن حروف لاتین خودداری کنید

این مطلب را به اشتراک بگذارید

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
سایدبار Scroll To Top