هنگام پرورش فلفل، به اقدامات پیشگیرانه توجه ویژه ای می شود. مراقبت و بازرسی منظم از بوته ها برای تشخیص به موقع آفات یا بیماری ها ضروری است. اگر علت به موقع مشخص نشود و درمان انجام نشود، گیاهان مبتلا می توانند به مدت 1-2 هفته بمیرند. سرسبزی فراوان و محیط مرطوب شرایط مطلوبی را برای پیشرفت در بیماری های مختلف و یا آلودگی به حشرات ایجاد می کند. باغداران بعد از مشکل پژمردگی نهال های کاشته شده، مسئله کنترل آفات و بیماری در فلفل را در جایگاه دوم قرار دادند. بنابراین، شما نباید از اولین علائم آسیب به یک گیاه یا میوه چشم پوشی کنید!
بوته میری (damping-off) :
قارچ عامل بیماری بوته میری فلفل خاکزی است، لذا معمولا به ریشه، طوقه و گاهی قسمتی از ساقه که نزدیک زمین است حمله میکند. عامل بیماری بوته میری ناشی از قارچ هایی همچون فوزاریوم، پیتیوم(Pythium spp) و رایزوکتونیا(Rhizoctonia solani) و … است.
علائم بیماری
– عدم جوانه زنی بذر و جلوگیری از سبز شدن گیاهچه ها
– بازماندگی رشد گیاهچه ها، فرو افتادن گیاهچه و مرگ آن
– قسمت مورد حمله ابتدا به رنگ قهوه ای روشن و سپس قهوه ای تیره و سرانجام به رنگ سیاه در می آید.
– ساقه از قسمت های نزدیک به سطح خاک تیره رنگ شده و خشک می شود.
– وجود لکه های آبسوخته روی ساقه
– بافت میوه آلوده، سبز تیره و آبسوخته شده و قارچ بر روی نواحی آلوده رشد کرده و پس از دو تا سه روز میوه ها کاملا آلوده و به سرعت خشک و چروکیده و روی بوته باقی می مانند.
– ریشه آبسوخته شده و تغییر رنگ داده و از بین می رود.
– در نواحی مرطوب روی برگ ها ابتدا لکه های کوچک گرد یا بی شکل ظاهر می شود که این لکه ها سوخته به نظر رسیده و بزرگ و خشک می شوند.
– با پیشروی قارچ، بوته پژمرده و سبز خشک می شود.
زیست شناسی بیماری بوته میری فلفل :
– قارچ عامل بیماری می تواند در خاک و بذر باقی بماند.
– عامل بیماری از طریق خاک و آب گسترده می شود و در تراکم زیاد و مصرف زیاد کود نیتروژن به سرعت گسترش می یابد.
– در هوای گرم یا سرد اسپورانژ لیموئی شکل تشکیل می شود.
– اسپورانژها هنگامی که در آب قرار می گیرد در مدت دو تا سه ساعت جوانه زده و به داخل بافت گیاه نفوذ کرده و تولید اسپورانژبر و اسپورانژ جدید نموده که در رطوبت زیاد زنده می مانند.
– اسپورانژها توسط باد منتشر شده و بیماری را گسترش می دهد.
– قارچ عامل بیماری در مناطق دارای آب و هوای مرطوب اغلب به برگ، میوه و شاخه های جوان فلفل حمله و سیب بوته میری و بلایت می شود.
– در مناطق خشک قارچ روی ریشه فعالیت کرده و موجب پوسیدگی ریشه می شود.
کنترل
– اجتناب از کشت در خاکهای با زهکشی ضعیف، سرد و مرطوب
– کاشت بذر در خاك ضدعفونی شده و بستر نشاء استریل و تمیز
– اطمینان از پوسیده بودن کود دامی مورد استفاده
– کاهش دفعات آبیارى و کاشت بذر با فاصله مناسب در خاك
– قرار دادن سینی نشاء بر روي سکو جهت تهویه مناسب
– کنترل رطوبت و دماي گلخانه
– جلوگیري از انتقال عامل بیماري به گلخانه با رعایت اصول بهداشتی از جمله وجود تشتک آهک در ورودي گلخانه جهت ضدعفونی کفش ها
– حذف بوته های آلوده
– عدم کاشت گیاهان حساس در تناوب کشت فلفل
– در شرایط آلودگی زمین به قارچ از سیستم جوی پشته برای جلوگیری از پوسیدگی طوقه استفاده شود.
– جلوگیری از تماس میوه با خاک جهت ممانعت از آلودگی میوه
– ضدعفونی بذور با استفاده از سموم قارچکش نظیر تیرام، ویتاواکس، متالاکسیل و سمپاشی گیاهان هفته ای یکبار در خزانه و مزرعه
– استفاده از قارچ کش پریویکور انرژی به میزان 3 لیتر در هکتار بعد از کاشت بذر یا انتقال نشا در اولین آبیاری و تکرار آن یک ماه بعد
– ضدعفونی خاک با کلروپیکرین، دازومت، بخار آب داغ و با استفاده از آفتاب دهی قبل از کاشت
تهیه شده در واحد تحقیق، توسعه و آموزش فلفل زار
https://felfelzar.ir
felfelzar@yahoo.com