هنگام پرورش فلفل، به اقدامات پیشگیرانه توجه ویژه ای می شود. مراقبت و بازرسی منظم از بوته ها برای تشخیص به موقع آفات یا بیماری ها ضروری است. اگر علت به موقع مشخص نشود و درمان انجام نشود، گیاهان مبتلا می توانند به مدت 1-2 هفته بمیرند. سرسبزی فراوان و محیط مرطوب شرایط مطلوبی را برای پیشرفت در بیماری های مختلف و یا آلودگی به حشرات ایجاد می کند. باغداران بعد از مشکل پژمردگی نهال های کاشته شده، مسئله کنترل آفات و بیماری در فلفل را در جایگاه دوم قرار دادند. بنابراین، شما نباید از اولین علائم آسیب به یک گیاه یا میوه چشم پوشی کنید!
ویروس موزائیک خیار (Cucumber Mosaic Virus)
دامنه میزبانی این ویروس بسیار وسیع است و دارای گستردهترین طیف میزبانها در بین تمامی ویروس های گیاهی است. بیش از ۱۲۰۰ گونه از انواع گیاهان تک لپه و دو لپه را شامل می شود. برخی از میزبانهای این ویروس شامل خیار، خربزه، کدو، گوجه فرنگی، اسفناج، کرفس، فلفلها، ترب، سیب زمینی شیرین، شلغم، هندوانه، لیمو، باقلا، پیاز، بادمجان، سیب زمینی، ریواس، هویج و…می باشد.
علائم
– بازماندگی رشد گیاه و کوتوله شدن
– خالدار شدن برگ ها
– نکروز برگ ها و زردی برگ های جوان
– بدشکلی میوه ها
– پوسیدگی گلگاه میوه ها
– بدرنگی میوه ها
– باریک شدن برگ ها و نشان دادن موزاییک خفیف
– برگریزی در فلفل زمانی که گیاه بالغ آلوده شود
– ایجاد علائم leaf Oak بر روی برگ ها
– ایجاد حلقه های متحدالمرکز بر روی میوه فلفل
علائم ایجاد شده توسط این ویروس بسته به واریته، سن گیاه و استرین ویروسی متفاوت است. آلودگی گیاهان جوان منجر به عدم بازارپسندی میوه شده و عملکرد محصول کاهش می یابد.
عامل بیماری و نحوه انتشار
عامل بیماری ویروس موزائیک خیار (CMV (virus mosaic Cucumber می باشد. CMV اغلب بر روی میزبانهای مختلف در نزدیکی زمینهای کشاورزی باقی میماند و در صورت ایجاد شرایط مناسب محیطی به بوتههای فلفل منتقل میشود. شتهها شایعترین راه انتقال ویروس CMV هستند. انتقال به وسیله آنها به صورت ناپایدار انجام میپذیرد. شتهها با تغذیه از شیره گیاه، ویروس را دریافت کرده و به گیاهان دیگر انتقال می دهند. انتقال ویروس از گیاه آلوده به شته به کمتر از یک دقیقه زمان نیاز داشته و ماندگاری ویروس در بدن آن به چندین ساعت میرسد. این ویروس از طریق سوسک های خیار، گیاهان انگلی، انسان و روش های مکانیکی نیز منتقل میشود.
پیشگیری و کنترل
– یکی از روش های رایج پیشگیری از بیماری، استفاده از روش (ترپ کراپ) است. در این روش گیاهان مقاوم به CMV در اطراف مزرعه کاشته میشوند و به صورت حفاظی برای گیاهان حساس به ویروس که در وسط مزرعه کاشته شدهاند عمل میکنند. به علت انتقال ناپایدار ویروس و دوره کوتاه ماندگاری آن در بدن شته این روش میتواند موثر واقع شود.
– استفاده از ارقام مقاوم
– استفاده از بذور عاری از ویروس
– بکارگیری مالچ های انعکاسی (reflective mulch) برای کاهش دادن حضور شته های ناقل بیماری در مزرعه
– تقویت رشد بوته ها با مصرف متعادل عناصر غذایی
– نصب توری با سوراخ های ریز در گلخانه ها و خزانه ها برای جلوگیری از ورود آفات ناقل
– مونیتورینگ (ردیابی) و کنترل شیمیایی حشرات ناقل از جمله شته ها
– اقدامات بهداشتی از قبیل شستن دست ها با آب و صابون هنگام دست کاری گیاهان
– از بین بردن علف های هرز میزبان این ویروس
– حذف بوته های آلوده و معدوم نمودن آن ها در بیرون از گلخانه
تهیه شده در واحد تحقیق، توسعه و آموزش فلفل زار
https://felfelzar.ir
felfelzar@yahoo.com