هنگام پرورش فلفل، به اقدامات پیشگیرانه توجه ویژه ای می شود. مراقبت و بازرسی منظم از بوته ها برای تشخیص به موقع آفات یا بیماری ها ضروری است. اگر علت به موقع مشخص نشود و درمان انجام نشود، گیاهان مبتلا می توانند به مدت 1-2 هفته بمیرند. سرسبزی فراوان و محیط مرطوب شرایط مطلوبی را برای پیشرفت در بیماری های مختلف و یا آلودگی به حشرات ایجاد می کند. باغداران بعد از مشکل پژمردگی نهال های کاشته شده، مسئله کنترل آفات و بیماری در فلفل را در جایگاه دوم قرار دادند. بنابراین، شما نباید از اولین علائم آسیب به یک گیاه یا میوه چشم پوشی کنید!
بادزدگی یا بلایت فایتوفترائی (phytophthora blight) :
این بیماری به نامهای دیگری از جمله پوسیدگی فیتوفتورای ریشه، بلایت فیتوفتورایی و پوسیدگی طوقه نیز معروف است. عامل بیماری گیاهی بلایت فیتوفتورایی فلفل دلمه علاوه بر فلفل به محصولاتی مانند خیار، هندوانه، گوجه فرنگی، کدو، لوبیا، بادمجان و طالبی نیز آسیب میرساند. این قارچ باعث ایجاد آلودگی روی تمام قسمتهای بوته فلفل دلمه میشود.
علائم سرایت قارچ “فایتوفترا” بر گیاه فلفل عبارتند از :
– پوسیدگی ریشه ها (root rot) و ایجاد زخم های گسترده، قهوه ای یا سیاه رنگ روی طوقه و اطراف ریشه
– زخم ساقه (stem canker) که با آلودگی ساقه، زخم های تیره به اندازه پنج سانتیمتر روی ساقه و شاخه ها ایجاد می شود.
– بادزدگی (leaf blight) و پژمردگی برگ ها و گاهی تشکیل زخم های دایرهای شکل، به رنگ قهوهای یا خاکستری بر روی آنها
– پوسیدگی (fruit rot) و ایجاد زخم های سبز تیره و آبسوخته بر روی میوه ها ، تیره و چروکیده شدن آنها با ادامه یافتن بیماری، در بعضی مواقع تشکیل بافت سفید رنگ روی میوه آلوده
– تغییر رنگ آوندها
– رشد کپک سفید در بخش داخلی و روی میوه ها
عامل بیماری و نحوه انتشار بلایت فیتوفتورایی فلفل دلمه:
عامل بیماری گیاهی بلایت فیتوفتورای فلفل دلمه، قارچ Phytophthora Capsici است. برای جلوگیری از آلودگی بوتهها، بایستی از کشت متناوب محصولات میزبان بیماری به مدت سه سال خودداری شود. آب و هوای مرطوب و محدوده دمایی٢۴ تا ٢٩ درجه سانتیگراد تاثیر زیادی در رشد عامل بیماری دارد. انتقال آلودگی روی بافتهای هوایی، از طریق باران همراه باد شدید اتفاق میافتد. این قارچ از طریق آبیاری ردیفی نیز از گیاهی به گیاه دیگر منتقل میشود.
راههای پیشگیری و کنترل بیماری بلایت فیتوفتورایی فلفل دلمه:
– استفاده از واریته های مقاوم در صورت امکان
– کاشت گیاهان عاری از بیماری
– پرهیز از کاشت فلفل در اراضی کم ارتفاع (low lying) و گود و مزارع دارای زهکشی ضعیف، چرا که می تواند بر شدت بیماری بادزدگی فلفل ها بیفزاید.
– نشاء کردن گیاهچه های فلفل بر بسترهای پشته ای (raised bed) جهت کاستن شیوع بیماری از طریق ایجاد زهکشی مناسب
– زه کش مناسب خاک
– جایگزینی آبیاری بارانی توسط شیوه های دیگری نظیر آبیاری قطره ای
– جمع آوری بقایای آلوده گیاهی
– تناوب زراعی سه ساله با ذرت یا غلات
– سمپاشی با بردوفیکس به شرح زیر:
ضدعفونی بذر با نسبت ١۰ در هزار
ضدعفونی خاک بعد از کاشت با نسبت ١۰ در هزار
سمپاشی برگهای ابتدایی با نسبت ۵ در هزار
سمپاشی بوته هنگام تشکیل میوه با نسبت ۵ در هزار
تکرار سمپاشی با نسبت ۵ در هزار با فواصل ده روزه تا قبل از برداشت
تهیه شده در واحد تحقیق، توسعه و آموزش فلفل زار
https://felfelzar.ir
felfelzar@yahoo.com