felfell

برخی از بیماری های فلفل دلمه ای (بوته میری)

هنگام پرورش فلفل، به اقدامات پیشگیرانه توجه ویژه ای می شود. مراقبت و بازرسی منظم از بوته ها برای تشخیص به موقع آفات یا بیماری ها ضروری است. اگر علت به موقع مشخص نشود و درمان انجام نشود، گیاهان مبتلا می توانند به مدت 1-2 هفته بمیرند. سرسبزی فراوان و محیط مرطوب شرایط مطلوبی را برای پیشرفت در بیماری های مختلف و یا آلودگی به حشرات ایجاد می کند. باغداران بعد از مشکل پژمردگی نهال های کاشته شده، مسئله کنترل آفات و بیماری در فلفل را در جایگاه دوم قرار دادند. بنابراین، شما نباید از اولین علائم آسیب به یک گیاه یا میوه چشم پوشی کنید!

هنگام پرورش فلفل، به اقدامات پیشگیرانه توجه ویژه ای می شود. مراقبت و بازرسی منظم از بوته ها برای تشخیص به موقع آفات یا بیماری ها ضروری است. اگر علت به موقع مشخص نشود و درمان انجام نشود، گیاهان مبتلا می توانند به مدت 1-2 هفته بمیرند. سرسبزی فراوان و محیط مرطوب شرایط مطلوبی را برای پیشرفت در بیماری های مختلف و یا آلودگی به حشرات ایجاد می کند. باغداران بعد از مشکل پژمردگی نهال های کاشته شده، مسئله کنترل آفات و بیماری در فلفل را در جایگاه دوم قرار دادند. بنابراین، شما نباید از اولین علائم آسیب به یک گیاه یا میوه چشم پوشی کنید!

بوته میری (damping-off) :

قارچ عامل بیماری بوته میری فلفل خاکزی است، لذا معمولا به ریشه، طوقه و گاهی قسمتی از ساقه که نزدیک زمین است حمله میکند. عامل بیماری بوته میری ناشی از قارچ هایی همچون فوزاریوم، پیتیوم(Pythium spp) و رایزوکتونیا(Rhizoctonia solani) و … است.

علائم بیماری
– عدم جوانه زنی بذر و جلوگیری از سبز شدن گیاهچه ها

– بازماندگی رشد گیاهچه ها، فرو افتادن گیاهچه و مرگ آن

– قسمت مورد حمله ابتدا به رنگ قهوه ای روشن و سپس قهوه ای تیره و سرانجام به رنگ سیاه در می آید.

– ساقه از قسمت های نزدیک به سطح خاک تیره رنگ شده و خشک می شود.

– وجود لکه های آبسوخته روی ساقه

– بافت میوه آلوده، سبز تیره و آبسوخته شده و قارچ بر روی نواحی آلوده رشد کرده و پس از دو تا سه روز میوه ها کاملا آلوده و به سرعت خشک و چروکیده و روی بوته باقی می مانند.

– ریشه آبسوخته شده و تغییر رنگ داده و از بین می رود.

– در نواحی مرطوب روی برگ ها ابتدا لکه های کوچک گرد یا بی شکل ظاهر می شود که این لکه ها سوخته به نظر رسیده و بزرگ و خشک می شوند.

– با پیشروی قارچ، بوته پژمرده و سبز خشک می شود.

زیست شناسی بیماری بوته میری فلفل :

– قارچ عامل بیماری می تواند در خاک و بذر باقی بماند.

– عامل بیماری از طریق خاک و آب گسترده می شود و در تراکم زیاد و مصرف زیاد کود نیتروژن به سرعت گسترش می یابد.

– در هوای گرم یا سرد اسپورانژ لیموئی شکل تشکیل می شود.

– اسپورانژها هنگامی که در آب قرار می گیرد در مدت دو تا سه ساعت جوانه زده و به داخل بافت گیاه نفوذ کرده و تولید اسپورانژبر و اسپورانژ جدید نموده که در رطوبت زیاد زنده می مانند.

– اسپورانژها توسط باد منتشر شده و بیماری را گسترش می دهد.

– قارچ عامل بیماری در مناطق دارای آب و هوای مرطوب اغلب به برگ، میوه و شاخه های جوان فلفل حمله و سیب بوته میری و بلایت می شود.

– در مناطق خشک قارچ روی ریشه فعالیت کرده و موجب پوسیدگی ریشه می شود.

کنترل

– اجتناب از کشت در خاکهای با زهکشی ضعیف، سرد و مرطوب

– کاشت بذر در خاك ضدعفونی شده و بستر نشاء استریل و تمیز

– اطمینان از پوسیده بودن کود دامی مورد استفاده

– کاهش دفعات آبیارى و کاشت بذر با فاصله مناسب در خاك

– قرار دادن سینی نشاء بر روي سکو جهت تهویه مناسب

– کنترل رطوبت و دماي گلخانه

– جلوگیري از انتقال عامل بیماري به گلخانه با رعایت اصول بهداشتی از جمله وجود تشتک آهک در ورودي گلخانه جهت ضدعفونی کفش ها

– حذف بوته های آلوده

– عدم کاشت گیاهان حساس در تناوب کشت فلفل

– در شرایط آلودگی زمین به قارچ از سیستم جوی پشته برای جلوگیری از پوسیدگی طوقه استفاده شود.

– جلوگیری از تماس میوه با خاک جهت ممانعت از آلودگی میوه

– ضدعفونی بذور با استفاده از سموم قارچکش نظیر تیرام، ویتاواکس، متالاکسیل و سمپاشی گیاهان هفته ای یکبار در خزانه و مزرعه

– استفاده از قارچ کش پریویکور انرژی به میزان 3 لیتر در هکتار بعد از کاشت بذر یا انتقال نشا در اولین آبیاری و تکرار آن یک ماه بعد

– ضدعفونی خاک با کلروپیکرین، دازومت، بخار آب داغ و با استفاده از آفتاب دهی قبل از کاشت

 

 

تهیه شده در واحد تحقیق، توسعه و آموزش فلفل زار

https://felfelzar.ir

felfelzar@yahoo.com

منبع محتوا : تهیه شده در واحد تحقیق، توسعه و آموزش فلفل زار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • دیدگاه‌هایی که حاوی توهین باشد منتشر نمی‌شود
  • از نوشتن حروف لاتین خودداری کنید

این مطلب را به اشتراک بگذارید

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
سایدبار Scroll To Top